Gember en zijn bijzondere eigenschappen

Dit artikel is 13883 keer gelezen!

De onbekende oorsprong van gember

Gember wordt nergens ter wereld in het wild gevonden. Wetenschappers gaan ervan uit dat het een plant is die voor het eerst in India werd gecultiveerd. Vanuit India werd de plant steeds vaker in potten gezet en op boten naar gebieden elders ter wereld vervoerd. Zo spreidde de gemberplant zich over heel de wereld. Al voordat de Middeleeuwen goed en wel begonnen waren was gember bekend in Europa. In het Indiase hindoe-epos de Mahabharata, is 400 jaar voor Christus gember voor het eerst beschreven als kruid dat gerechten kon verrijken. Gember is familie van de kurkuma of geelwortel. In sommige landen werd geelwortel ´gele gember´ genoemd.

Gember meer dan voedingsmiddel

Eigenlijk is het meer een medicijn dan een voedingsmiddel omdat het voor eindeloos veel kwalen kan worden ingezet. Gember is de wortel van de gemberplant en komt oorspronkelijk uit Azie. Al duizenden jaren wordt de gemberwortel veelvuldig gebruikt in de Chinese, Tibetaanse en Ayurvedische geneeskunde. Als ingrediënt is dit kruid niet weg te denken uit de Aziatische en Arabische keuken. Wie regelmatig gember eet werkt preventief aan zijn gezondheid.

Spijsvertering

Gember is enorm goed voor de spijsvertering en het verbranden van calorieën. Je haalt ook meer bouwstenen uit je voeding. Dat komt door de stof zingibain. Er is volgens onder andere Deens onderzoek geen stof op aarde die zulke krachtige eiwitverterende enzymen bevat dan de zingibain.

Als geneesmiddel

Gember is zuiverend en pijnstillend. Het werkt antiseptisch, slijmoplossend, ontspannend, stimulerend, ontgiftigend, ademverfrissend, is goed tegen griep, verkoudheid, slijmvliesontsteking, vermoeidheid, hoge bloeddruk, bloedstolsels, hoofdpijn, migraine, misselijkheid, koorts, darmklachten, diarree, menstruatiepijn, impotentie.

Vitaminen, mineralen en anti-oxidanten

Verder is het een uitstekende bron van magnesium, mangaan, kalium, koper en vitamine B6. Het bevat actieve en krachtige antioxidanten zoals polyfenolen. En: onderzoek wijst uit dat gember ook kankerbestrijdende eigenschappen heeft!

Smakelijk

Je kunt gember in gerechten gebruiken zoals soepen, stoofschotels en gebak, maar je kunt er ook makkelijk thee van maken. Hoe? Snijd een centimeter gember af en verwijder de schil. Snijd het in kleine stukjes, doe het in een mok en giet er kokend water overheen. Laat minimaal 5 minuten trekken. Je kunt er een schepje honing bij doen voor als je de scherpe smaak te pittig vindt. Het is niet alleen lekker en verwarmend, maar je krijgt er ook meteen een oppepper van.

Waardeert u onze website, like ons dan op Facebook

 

Geef een reactie

Populair