Jicht en reuma door dieet beter

Dit artikel is 20089 keer gelezen!

Voedingsadvies voor reumatische aandoening en jichtaanvallen in het kort

Indien iemand jarenlang reumatische verschijnselen heeft of iemand die soms een jichtaanval krijgt, raad ik het volgende voedingsadviezen aan.

De voedingsgewoonten moeten worden aangepast. Een aantal voedingsmiddelen bevat namelijk een grote hoeveelheid purine, een stof die voor een hoger urinezuur zorgt.

Praktisch gezien betekent het aangepast dieet met het volgende rekening te houden: 

 • Voedingsmiddelen met een zeer hoog purinegehalte vermijden. Dit zijn voedingsmiddelen die meer dan 150 mg purine per 100 gram bevatten. Het gaat hierbij om: ansjovis, forel, haring, makreel, mosselen, sardines en spiering (vette vissen in het algemeen goed, maar niet bij jicht en\of reuma), kip met vel, orgaanvlees (zoals lever, nier en zwezerik) en sojaproducten en om gistrijke producten zoals Marmite®.
 • Voedingsmiddelen met een purinegehalte lager dan 150 mg per 100 gram gebruiken in de aanbevolen hoeveelheden zoals geldt voor een gezonde voeding. Deze voedingsmiddelen kennen nog wel verschillen in het purinegehalte. Mits niet meer dan de aanbevolen hoeveelheden van deze voedingsmiddelen worden gebruikt, is het niet nodig om aandacht aan deze kleine verschillen te besteden.
 • Wordt meer dan de aanbevolen hoeveelheden van de voedingsmiddelen uit groep 2 gebruikt dan kan het purinegehalte toch hoger worden dan voor het purinebeperkt dieet is aanbevolen. De diëtist zal daarom, behalve adviezen over gezonde voeding, ook uitleg geven over hoe u hier mee om kunt gaan. Om enig inzicht te krijgen in de purinegehaltes van voedingsmiddelen uit groep 2 volgt een overzicht (alles in geel vermijden of beperken). Heel nauwkeurige cijfers zijn niet bekend. Vandaar dat de voedingsmiddelen in groepen zijn ingedeeld.

 Voedingsmiddelen met een purinegehalte van 125-250 mg per 100 gram:

 • Kalfsvlees, schapenvlees, wild en bacon
 • Kabeljauw, schelvis, zalm en bokking
 • Alcoholvrij bier en ‘gewoon’ bier, alcoholische dranken  

Dit zijn voedingsmiddelen die u gewoon ter variatie kunt eten maar waarbij het wel nodig is aandacht te besteden aan de grootte van de portie die u eet. Bent u bijvoorbeeld dol op vis en eet u een ruime portie zalm dan stijgt het purinegehalte in de voeding al snel boven de 200 mg purine per dag. Het is zinvol om in overleg met de diëtist te bepalen hoeveel u van deze voedingsmiddelen kunt eten om binnen de richtlijnen van het dieet te blijven.

Naast het eventueel regelmatig gebruik van geneesmiddelen is het verstandig om:

 • Het sigaret- en alcoholgebruik te vermijden
 • Het koffie drinken en suiker gebruik te matigen
 • Voldoende water te drinken.
 • weinig water drinken in combinatie met loopinspanning te vermijden
 • Vermijden of minimaliseren van (orgaan)vlees en rood vlees,
 • Geen vette vis, wel viscapsules (ze bevatten geen purinen)
 • Vermijd tarwekiemen 
 • Matig havermout
 • Matig of vermijd sojabonen  
 • Lichaamsgewicht moet onder controle zijn.
 • Stress factor speelt ook een rol

Mensen die meerdere malen jichtproblemen hebben gehad, krijgen in de meeste gevallen door de huisartsen of specialisten de voorgeschreven geneesmiddelen volgens de normale medische protocollen, meestal levenslang gebruiken. Door een dieet een tijdje (afhankelijk hoe ernstig de aandoening is) aan te houden kunnen deze farmaceutische processen afgebouwd en eventueel volledig gestopt worden. De aanhouder wint ….

Naast het houden van een dieet, raad ik u aan om de volgende orthomoleculaire voedingssupplementen in te nemen:

 1. 2 tot 7 tabletten van 1000mg per dag (afhankelijk van uw lengte en gewicht en leeftijd) Vitamine C met bioflavonoiden ( Vitamine C 1000 mg in diverse merken verkrijgbaar van gelijksoortige goede kwaliteiten evntueel met Time Released is ook goed). Innemen 15 minuten voor het ontbijt, alles tegelijk.
 2. 2 x Squalene (omega 2) capsules van 1000 mg per dag (1 caps 15 min voor ontbijt en voor avondeten)
 3. 2 x Omega 3 capsules van minimaal 500 mg EPA en DHA (1 caps 15 min voor ontbijt en voor avondeten)

Deze producten kunt u bij een gewone gespecialiseerde drogist kopen.

Door: Lukas Tjan

http://www.scienceforlife.eu/


Adverteer gratis op Best Alternatief met je praktijk. Meld je aan en maak je profiel aan bij Vraag en Aanbod!

Waardeert u onze website, like ons dan op Facebook

 

Geef een reactie

Populair