Het Cranio-Sacraal systeem en de behandelmogelijkheden

Dit artikel is 12387 keer gelezen!

Geschiedenis van het Cranio-Sacraal systeem
De Cranio-Sacraaltherapie is ontstaan vanuit de osteopathie. De Amerikaanse osteopaat W. G. Sutherland (1873-1954) studeerde onder de grondlegger van de osteopathie, Andrew Taylor Still. Hij ontdekte dat de schedelbotten ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. Hij onderkende het systeem en is verantwoordelijk voor de meeste technieken die tegenwoordig nog worden gebruikt.
Wij, als mens, worden gezien als een uitdrukking van de heelheid van het leven zelf en van de enorme krachten aan het werk in het universum. 

We hebben de mogelijkheden ontwikkeld om zowel op fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel gebied alle blokkades die het leven ons opdringen te bekijken, te onderzoeken en op te lossen. Kort en bondig, Cranio Sacraal geeft ons de mogelijkheid, indien je dit wenst om nu, aan een totaal nieuw leven binnen dit leven te beginnen. Het kan een totale hergeboorte zijn waar alle levenslessen begrepen en geïntegreerd kunnen worden.

Hersenvlies
Begin jaren zeventig ontdekte de Dr. John Upledger tijdens een hersenoperatie bij toeval dat het hersenvlies beweegt. Verrast en geboeid door deze ontdekking doet Upledger wetenschappelijk onderzoek samen met anderen en zocht hij de motor van deze ritmische bewegingen. Onderwijs in de methode begon rond 1940, na 1985 vond er een explosieve ontwikkeling plaats door het werk van Upledger. 
Door de opvallende resultaten en nieuwe technieken heeft de Cranio-Sacraaltherapie zich ontwikkeld tot een zelfstandige therapievorm. De laatste jaren wordt, met name in Amerika, Florida, wetenschappelijk onderzoek gedaan om de erkenning van deze therapie binnen de gezondheidszorg te ondersteunen. Meer dan 38.000 artsen zijn opgeleid in de cranio-sacraal therapie, waaronder; osteophaten, artsen, psychologen, acupuncturisten, massage therapeuten.

Ruimte
Ons intellect huist voor het grootste deel in onze hersenen en zenuwstelsel.
Het geboorteproces en allerlei trauma’s in het latere leven zorgen ervoor dat er spanningen ofwel in het lichaam blijven vastzitten ofwel, dat de schedel zelf min of meer onder druk komt te staan. Willen we het maximale potentieel bereiken wat na de geboorte mogelijk is dan dienen die hersenen en ruggenmerg (ons zenuwstelsel) te huizen in de maximaal mogelijke ruimte. Cranio Sacraal streeft ernaar je die maximale ruimte terug te geven.

Diepe ontspanning en herstel door Cranio-Sacraaltherapie

Een cranio-sacraalbehandeling is een unieke ervaring. Het veroorzaakt een ontspanning op een heel diep niveau en nodigt het lichaam uit om weer helemaal in balans te komen. Daardoor is het een heel effectieve aanpak van veel klachten en aandoeningen. En zeker als je gevoelig bent, is het helemaal een aanrader om eens kennis te maken met deze zeer respectvolle manier van aanraken en behandelen. Wees niet verbaasd van de diepe effecten doordat de lichaamskrachten in werking worden gezet. Na de behandeling werken die effecten in je lichaam door als soort een domino-effect. Soms kunnen klachten dan ook even erger worden, zoals bij homeopathie. Na dit zelfregulerende proces zal verbetering en ontspanning optreden.

Omdat Cranio-Sacraaltherapie het zelfherstellend vermogen van het lichaam krachtig stimuleert, is het soort klachten dat behandeld kan worden zeer divers. Om een paar voorbeelden te noemen:

 • hoofdpijn
 • migraine
 • dyslexie
 • whiplash
 • slaapstoornissen
 • nek- en schouderklachten
 • chronische vermoeidheid
 • rugklachten
 • bekkeninstabiliteit
 • oorsuizingen
 • stress
 • huilbaby’s
 • hyperactiviteit
 • lusteloosheid

Maar ook als je geen klachten hebt, is een behandeling goed voor je innerlijke rust, ontspanning en gevoel van welbevinden.

Cranio-Sacraal Biodynamics

Een nieuwe ontwikkeling is de biodynamische vorm van Cranio-Sacraaltherapie. Deze is niet totaal anders, maar geeft een verdieping van de al bestaande therapie en werkt vooral op het niveau van celherinneringen. Dat wil zeggen dat je ergens last van kunt hebben, maar dat er lichamelijk geen oorzaak (meer) van te vinden is. Hoewel gangbare cranio-sacraalbehandelingen ook met een stillpoint werken, staat deze bij de biodynamische vorm centraal. Een stillpoint is het moment dat het cranio-sacrale ritme even stil valt, het is een soort ‘resetten’ naar de oorspronkelijke en juiste situatie. 

Het cranio-sacrale systeem

Het cranio-sacrale systeem van het lichaam bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg, het dikke vlies dat daaromheen zit (dura mater) en het hersenvocht dat tussen die twee vloeit. Het geheel wordt omgeven en beschermd door de botten van de schedel (cranium) en wervelkolom tot onderaan het heiligbeen (sacrum). Binnen dit systeem bevindt zich ook het zenuwstelsel. Het ritme van het hersenvocht wordt gecreëerd door een pompsysteem diep binnenin de hersenen. Dit is een uniek ritme, dat zich uit als een uitdijende en inkrimpende golf die overal in het lichaam voelbaar is. Door met het ritme mee te gaan en lichte druk op het systeem uit te oefenen, wordt de elasticiteit bevorderd en ontstaat er ruimte. Op deze manier wordt het lichaam uitgenodigd zich helemaal te ontspannen. Tijdens de behandeling kan een stillpoint optreden. Dat is een korte periode waarbij het ritme vrijwel stil ligt en het denken wordt stopgezet. Dit betekent herstel op een heel diep niveau. Ook tijdens de slaap kent het lichaam ‘stillpoint’-momenten.

Bij cranio-sacraaltherapie krijgt niet alleen de klacht aandacht, maar vooral de oorzaken ervan. Een onderdeel van het cranio-sacrale werk is Somato Emotional Release. Daarbij wordt een lang bestaande blokkade, met een oorzaak op emotioneel vlak, aangepakt door daarmee als het ware ‘in gesprek’ te gaan.

Waardeert u onze website, like ons dan op Facebook

 

2 thoughts on “Het Cranio-Sacraal systeem en de behandelmogelijkheden

 • wienekemaas@gmail.com'
  17 januari 2016 at 22:46
  Permalink

  hoe komt het dat de een alles aankan en de ander in de psychiatri beland

  Wat kost een behandeling en hoe gaat het met de mensen die al zijn behandeld op lange termijn

 • colinmarit@hotmail.com'
  18 januari 2016 at 19:15
  Permalink

  We hopen hier meer over te horen. Zonder twijfel ook geschikt voor ouderen. Maar waar vinden we goed opgeleide mensen?

Geef een reactie

Populair